Oblrada.net нe проводить ігри нa гроші і нe приймає oплaту cтaвoк та інших плaтeжeй, пов’язаних із азартними іграми. Мaтeріaли публікуютьcя виключно в інфoрмaційних цілях.

Станом на початок вересня КРАІЛ приніс державі понад 1,1 млрд грн бюджетних коштів у 2023 році

19 Вересеня 2023

Об’єктивно кажучи, робота Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей вже неодноразово піддавалася критиці. Особливо на початку 2023 року, коли в КРАІЛ не було кворуму, через що регуляційний орган в принципі не міг повноцінно виконувати власні обов’язки та функції. Однак вже зараз стало відомо, що Комісія за минулі 8 місяців 2023 року допомогла залучити до держбюджету понад 1,1 млрд гривень ліцензійних платежів від операторів азартних ігор. Відповідна інформація нещодавно з’явилася на офіційному сайті КРАІЛ і доступна для ознайомлення.

Можна одразу ж порівняти цю суму з коштами, отриманими за попередній рік. Тоді за 12 місяців державний бюджет України отримав від КРАІЛ лише 520 мільйонів гривень за рахунок ліцензійних платежів. Тобто приріст дійсно дуже суттєвий. І найголовніше — він продовжує зростати просто зараз.

Голова КРАІЛ Іван Рудий так прокоментував ситуацію:

«Для нас усіх сьогодні вкрай важливо підтримувати українську економіку всіма доступними способами. Це життєво необхідно для фронту і для тилу. Тому ми продовжуємо робити все можливе, щоб об’єми надходжень тільки збільшувалися надалі».

При цьому варто враховувати, що перше за тривалий час засідання КРАІЛ відбулося лише 8 серпня 2023 року, коли нарешті було сформовано кворум і Комісія змогла повноцінно виконувати свої зобов’язання. Тому більшість експертів очікує, що в наступні декілька місяців кількість надходжень до держбюджету за рахунок ліцензійних платежів ще більше зросте.

Зрозуміло, що сьогодні азартний бізнес — це ще точно не основа української економіки. Він далеко не в топі напрямків з точки зору направлення коштів до бюджету. Та в майбутньому, на думку деяких експертів, це може змінитися. Дехто прогнозує, що після завершення війни Україна за певних умов цілком може стати центром азартного туризму у Східній Європі. У нас для цього є гарне підгрунтя й широкі можливості розвитку азартної індустрії. Однак ще потрібно буде провести комплексну роботу в питанні оподаткування грального бізнесу, адже на сьогодні податки дійсно зависокі, враховуючи специфіку ніші. Проте й це питання може бути вирішене відносно швидко, якщо відповідні органи та структури підійдуть до нього комплексно та своєчасно. За словами експертів, навіть зараз є до десяти великих європейських операторів азартних ігор, які готові зайти на територію України навіть на тлі повномасштабної війни, але за умови, що податкове законодавство буде доопрацьовано.

Спеціалісти радять стежити за новинами, адже зміни в цій ніші відбуваються дуже швидко й далеко не завжди очікувано. Тому ми будемо інформувати вас про все найважливіше.

Останні новини
1,6 мільярда гривень надходжень до держбюджету України — результат виконання плану КРАІЛ на 101%
Процедура подання заяви на самообмеження
Набули чинності рішення КРАІЛ щодо забезпечення ефективності державної санкційної політики та моніторингу її ефективності
Боротьба з нелегальним гральним бізнесом: 6 онлайн казино підлягають закриттю за вимогами КРАІЛ