Oblrada.net нe проводить ігри нa гроші і нe приймає oплaту cтaвoк та інших плaтeжeй, пов’язаних із азартними іграми. Мaтeріaли публікуютьcя виключно в інфoрмaційних цілях.

Схоже, КРАІЛ нарешті отримує кворум

24 Липня 2023

Декілька місяців поспіль Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей де-факто не могла виконувати своїх функцій через відсутність кворуму. Однак головна проблема була в тому, що у КРАІЛ не мала можливості призначати нових членів. Та нещодавно народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що відповідні повноваження нарешті отримує Кабінет міністрів. Відповідний закон, який закріплює це право, вже підписаний президентом.

Таким чином парламент нарешті прибрав колізію, яка тривалий час існувала в гральному законі. Відтепер саме Кабмін буде формувати склад КРАІЛ. А відтак зникають зайві перепони для того, щоб обирати та призначати нових членів. Тому надалі не повинно виникати ситуацій, коли в КРАІЛ тривалий час відсутній кворум і Комісія де-факто не може виконувати своїх прямих зобовʼязань.

Як зазначив Железняк, за наявності кворуму КРАІЛ нарешті зможе швидко надавати ліцензії представникам грального бізнесу, реалізувати ліцензійні умови для гральних операторів, анулювати ліцензії операторів, які порушують законодавство, а також запустити систему онлайн-моніторингу.

Нагадаємо, що впродовж першого півріччя 2023 року КРАІЛ фактично практично не виконувала своїх обовʼязків саме через відсутність кворуму. Втім, навіть в таких умовах гральний бізнес приніс до бюджету майже три мільярди гривень, що в 14 разів більше, ніж за аналогічний період у 2022 році.

За останніми даними, зараз у КРАІЛ вже сформований кворум і Комісія може відновити свою роботу повною мірою. Але найважливіше те, що відтепер, якщо знову станеться ситуація з відсутністю необхідної кількості членів Комісії, Кабмін матиме змогу якнайшвидше обрати нового члена. Відповідно, подібних «простоїв», коли КРАІЛ просто не працює кілька місяців підряд, стане набагато менше. Хоча виключати їх на 100% все ж не варто.

Це насправді дуже важливий крок, адже нещодавно було доволі багато розмов щодо того, щоб повністю ліквідувати КРАІЛ та автоматизувати процес видачі ліцензій гральному бізнесу. Або ж як мінімум реформувати Комісію. На даному етапі це питання не отримало свого розвитку, але зараз важко сказати, яким чином буде працювати Комісія в майбутньому, адже роботи в цьому напрямку ще багато й певні зміни напевне будуть. Тому слідкуємо за новинами та будемо тримати вас в курсі подій. А найближчим часом все ж очікуємо відновлення повноцінної роботи КРАІЛ.

Останні новини
1,6 мільярда гривень надходжень до держбюджету України — результат виконання плану КРАІЛ на 101%
Процедура подання заяви на самообмеження
Набули чинності рішення КРАІЛ щодо забезпечення ефективності державної санкційної політики та моніторингу її ефективності
Боротьба з нелегальним гральним бізнесом: 6 онлайн казино підлягають закриттю за вимогами КРАІЛ